1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ООН иска глобално споразумение и за пустините

ООН иска глобално споразумение и за пустините

Над 40% от територията на планетата е суха

Преговорите за климата в Канкун са изцяло фокусирани върху запазването на горите като средство за борба с климатичните промени. Според един човек обаче ролята на пустините не трябва да се подценява, пише Индипендънт.

Изпълнителният секретар на Конвенция на ООН за борба с опустиняването Люк Гнакаджа призова участниците в конференцията да помогнат на близо двата милиарда души, които живеят в най-сухите части на планетата.

Около 4% от годишните емисии на парникови газове идват от сухите райони. Когато тези области се възстановят те могат да задържат въглерод макар и в по-малки количества от горите, които са една от централните теми на преговорите в мексиканския курортен град Канкун.

По-голямата част от пустините са невъзстановими. Въпреки това Гнакажда се надява, че на преговорите за климата ще бъде поет ангажимент за рекултивиране на земите, застрашени от опустиняване. Това ще помогне на много страни да се адаптират към климатичните промени, които са „отговорни” за все по-зачестяващите екстремни дъждове и суши.

Тази година ООН обяви „Десетилетие за борба срещу настъпващите пустини” - процес, който годишно засяга 12 милиона хектара земя, годна за земеделие – колкото е територията на Гърция или родната страна на Гнакаджа - Бенин.

Над 40% от територията на планетата е суха, като на нея живее един на всеки трима жители на планетата, или 2.1 милиарда души. 90% от тази земя се намира в развиващите се държави, където има високи нива на бедност. Настъплението на пустините застрашава хранителните ресурси на 1 милиард души.

Заради затоплянето на планетата пустините се разширяват, което застрашава достъпа до вода и води до по-дълги суши и повече наводнения. Ако някои от тези територии се рекултивират за земеделие, това ще помогне да се осигури прехраната на част от 9-те милиарда жители, които се очаква да населяват планетата през 2050 г., смятат експерти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.