1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Опазването на чистотата е сред основните проблеми в Природен парк „Рилски манастир”

Опазването на чистотата е сред основните проблеми в Природен парк „Рилски манастир”

Няма нарушения, свързани с изсичане на дървета или унищожаване на цветя

С около 25% е намалял туристическият поток от организирани посетители в Природен парк „Рилски манастир”, предаде Агенция "Фокус". Директорът на парка Вангел Аврамов заяви, че за сметка на това се наблюдава увеличаване на туристите, които посещават високите части на парка.

„През тази година ние ще обърнем повече внимание именно към тази част от посетителите. Заедно с община Рила ще се опитаме да изготвим съвместен проект за възстановяване на туристическите заслони”, заяви Вангел Аврамов. Той посочи, че преди години е имало такива заслони, но поради една или друга причина те са разрушени.

Вангел Аврамов посочи, че през последната година има сериозен проблем с опазването на чистотата в парка. „Нямаме нарушения, свързани с изсичане на дървета или унищожаване на цветя, но проблемът е поддържането на чистотата. Ние си позволихме да създадем кътове за отдих и почивка и точно там има замърсяване”, разказа Аврамов.

Правят се опити заедно с общинските власти Рилски манастир и доброволни организации да се осъществява почистване на замърсените райони. Работи се и по въпроса с поставянето на информационни табели, които да предизвикат вниманието на посетителите по поддържане на природата и необходимостта от културно поведение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.