1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Оперативна програма околна среда 2014-2020 г. в подкрепа на бежанците от Украйна

Оперативна програма околна среда 2014-2020 г. в подкрепа на бежанците от Украйна

Необходимите средства са разчетени за 17 000 души

Комитетът за наблюдение на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ взе решение да бъдат подпомогнати бежанците от Украйна в България. На своето 17-то заседание, проведено на 28.07.2022 г., членовете на обществения мониторингов комитет гласуваха методология и критерии за оценка на проектно предложение по процедура „Подкрепа за покриване на основните нужди на бежанците от Украйна чрез мярка, прилагана от Министерството на туризма“. Дейностите по процедурата са свързани с осигуряване на нощувка, закуска и обяд за хората от Украйна. Необходимите средства са разчетени за 17 000 души и се обезпечават чрез пренасочване на 30,6 млн. лв. от Приоритетна ос „Отпадъци“ към Приоритетна ос 7 „Подкрепа за бежанците от Украйна в България“.    

Възможността за това е осигурена с приемането на Регламент 562 от 2022 г. на Европейския парламент и на Съвета от 6 април 2022 г. за изменение на регламенти 1303/2013 и 223/2014 по отношение на Действия по линия на сближаването за бежанците в Европа (CARE). Чрез измененията държавите-членки могат да финансират широк кръг от инвестиции в областта на политиката на сближаване и за справяне с предизвикателствата, свързани с миграцията, по линия на Европейския фонд за регионално развитие и Европейския социален фонд.

Вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, който откри заседанието на Комитета за наблюдение, подчерта, че след началото на военната агресия от страна на Руската федерация към Украйна, Европа предприема редица промени - правни, институционални и програмни, за да се справи с предизвикателството от значителния приток на хора. „Времето предизвиква хората да бъдат обществено ангажирани повече от всякога. Промените и мерките са неизбежни, защото след 24 февруари светът вече не е същият“, посочи министър Сандов. 

Комитетът за наблюдение съгласува и предложеното от Управляващия орган изменение на Индикативна годишна работна програма за 2022 г., в която е определен и периодът за обявяване на процедура „Подкрепа за покриване на основните нужди на бежанците от Украйна чрез мярка, прилагана от Министерството на туризма (CARE)“– трето тримесечие на 2022 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.