1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Опустиняването е най-голямата заплаха за планетата

Опустиняването е най-голямата заплаха за планетата

Свръхинтензивното земеделие и последствията от глобалното затопляне водят до деградация на земите

Опустиняването и деградацията на земите са „най-голямото екологично предизвикателство на нашето време” и „заплаха за глобалното добруване”. Това заяви изпълнителният секретар на Конвенцията на ООН за борба с опустиняването Люк Гнакажда, цитиран от „Гардиън”. Според него, хората в сухите райони трябва да получават част от парите от международните въглеродни пазари за опазване на почвата.

В понеделник Гнакаджа обяви началото на новата инициатива на ООН – „Десетилетие за борба срещу настъпващите пустини”.

Свръхинтензивното земеделие и последствията от глобалното затопляне водят до деградация на земите, която е причината за такива събития като териториалните конфликти в Сомалия, прашните бури в Азия и глобалните хранителни кризи в последно време, обясни Гнакаджа.

Според него, проблемите за измененията в климата и загубата на биоразнообразие са добре известни на широката публика, но малцина знаят, че причината за тях се крие в загубата на плодородни почви в глобален мащаб. Това е така, защото почвата задържа големи количества въглерод, а от здравето на организмите, живеещи в почвата, зависи производството на храни и растежът на горите. Опустиняването обаче не е приоритет на световната политика, тъй като 90% от хората, живеещи в сухите зони, близо 2.1 милиарда души, са от развиващите се държави.

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.