1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Организирани престъпни групи се занимават с незаконна сеч в Ямболско

Организирани престъпни групи се занимават с незаконна сеч в Ямболско

Събираемостта на наложените актове е почти нулева

Организирани престъпни групи, занимаващи се с незаконна сеч в Ямболско, съществуват от две години. Това заяви директорът на Държавно ловно стопанство „Тунджа” -Ямбол инж. Константин Недев, предаде Агенция "Фокус". Групите извършвали незаконна сеч в ямболските села Веселиново, Могила и Завой. Тарторите на групата, предимно от ромски произход, не влизали в гората, а само нареждали колко да се изсече. След това дървесината се натоварвала на закрити камиони и се продавала. Групите дори имали обучени кучета, които започвали да лаят, когато усетят, че в гората навлизат горски стражари и нарушителите изчезвали веднага. 

Проблем, според Недев, се явява почти нулевата събираемост на наложените актове. Не е за подценяване и въпросът с незаконна сеч на дървесина и в резервата Ормана. Недев посочи, че за една година от съставени 250 акта за незаконна сеч, половината от тях – 120, са за Ормана. В Ямболска област имаме няколко населени места с преобладаващо ромско население, но нарушенията там не са така фрапиращи като в резервата Ормана. Има хора с по десет акта за нарушения и няма никакви последствия, посочи инж. Недев.

От районната прокуратура в Ямбол заявиха, че при тях няма постъпили сигнали за организирани престъпни групи, занимаващи се с незаконна сеч на дървесина. Прокурор Георги Георгиев заяви, че в много случаи стойността на актове е толкова ниска, че образуване на дело би струвало многократното повече. Честа практика е и при залавяне на нарушителите, извозващи дървесината на колела, тя да не бъде конфискувана поради липса на транспорт от горските служители. Нарушителите си отиват, изгарят дървесината и след това е много трудно да се докаже откъде са се сдобили с нея, посочи прокурор Георгиев. Днес в ямболската полиция се проведе среща между прокуратура, ловно стопанство, социални служби, за набелязване на конкретни мерки за справяне с незаконната сеч, не само в резерват Ормана, но в цялата област.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.