1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Остава бедственото положение в пет села на община Раднево

Остава бедственото положение в пет села на община Раднево

Отводнителните дейности продължават

Остава бедственото положение в пет села на община Раднево. Отводнителните дейности продължават. Освен засегнатите къщи, повреден е фураж и зърнена продукция, която вече е негодна за употреба. Над 100 кози в село Еленино са предадени на екарисаж, има удавени и много птици и дребни селскостопански животни, които също се унищожават. Има риск от разпространяване на зарази, каза кметът на Раднево д-р Юлиян Илчев.


Най- голяма помощ при спасителните и отводнителни дейности в община Раднево са оказали арендаторите на земеделски земи, които веднага са предоставили тежка верижна техника. Неотложни аварийни дейности се извършват в пет села в Общината. Евакуираните хора са добре. Повечето обаче не са пожелали да напуснат наводнените си имоти. Осигурена е храна и питейна вода. Водата в пет села в община Стара Загора също е негодна за пиене.
Общата засегната от обилните валежи площ в община Стара Загора е над 40 кв. км. Най-голямото количество валежи на 5 и 6 септември са паднали в селата Калояновец – 225 л/кв.м и Стрелец – 190 л/кв.м. На отделни места – Козаревец, Борово и Михайлово, измерените количества валежи са надхвърлили 240 л/кв.м. Най-слабо засегната е Стара Загора.
Вследствие на валежите, водата от водосбора заля населените места и нанесе щети на земеделски обработваеми площи, дворове и жилищни сгради, нанесе повреди на асфалтовото покритие в част от населените места и моста в с. Козаревец. Скъсана е стена на язовир с площ 120 дка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.