1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Оставката на министър Найденов поискаха "Четири лапи"

Оставката на министър Найденов поискаха "Четири лапи"

Снимка:

Организацията за защита на животните е изпратила отворено писмо, адресирано до премиера Бойко Борисов

Оставката на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов искат 37 федерации, граждански сдружения, неправителствени организации и организации за защита на животните в отворено писмо, адресирано до премиера Бойко Борисов. Писмото е разпространено до медиите от "Четири лапи".

"Като хора, пряко ангажирани с решаването на проблема с безстопанствените кучета смятаме, че изразената от Ваша страна позиция за радикални законодателни промени не е нищо друго освен отклоняване на общественото внимание от реалните причини за проблема. Също така считаме, че Вие до голяма степен сте отговорен за дългогодишното институционално бездействие и липса на контрол по прилагането на актуалното законодателство", се казва в писмото.

От 2005 г. досега подчинената Ви Агенция по безопасност на храните усвои огромни суми за регистър на домашните кучета, който трябваше да бъде завършен до 2008 г. и до ден днешен е неизползваем - се казва в писмото.

От влизане в сила на Закона за защита на животните през 2008 г. досега не е наказан нито един човек, който е изоставил домашния си любимец или нежеланото му поколение на улицата.

Министерството на земеделието и храните пренебрегва препоръките на Световната здравна организация и Европейския парламент за програмата „Кастрирай, ваксинирай, обезпаразити и върни", като единствен дълготрайно ефективен и безопасен за човешкото здраве метод за намаляване на популацията от безстопанствени кучета - пише в писмото.

Като ветеринарен лекар и министър си позволявате откровени спекулации с цел да се нагнети напрежение, да се посее раздор и непоносимост като се поляризира обществеността относно проблема с кучетата, за да бъде избегнат конструктивният диалог и анализ на слабата, неметодична, корумпирана работа на общините и министерството по проблема - заявяват организациите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.