1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Осуетиха опит за продажба на маймуна от защитен вид

Осуетиха опит за продажба на маймуна от защитен вид

Съгласно екологичното законодателство глобата е между 2 000 лв. и 3 000 лв

Експерти от РИОСВ-София, съвместно с представители от Криминална полиция предотвратиха опит за продажба на маймуна от защитения вид Зелена морска котка /Clorocebus aetiops/.

Животното е предложено за продан по интернет от частно лице, живеещо в Ловеч. При осъществената среща с продавача, след обявяване на цената, екземплярът е иззет от експертите на столичната екоинспекция и предоставен за отговорно пазене в Спасителен център - зоологическа градина София. На нарушителя е съставен на място акт за установено административно нарушение. Съгласно екологичното законодателство глобата е между 2 000 лв. и 3 000 лв.

Видът Зелена морска котка /Clorocebus aetiops/ принадлежи към разред примати и попада в Приложение 2 на Конвенцията по международната търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора /CITES/. Съгласно Закона за защита на животните не се допускат внасяне, придобиване, продажба, притежаване и отглеждане на полумаймуни и маймуни от разред примати и на диви котки, с изключение на зоологически градини и спасителни центрове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.