1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. От 14 май започва кандидатстването по схемата "Eнергийна ефективност и зелена икономика"

От 14 май започва кандидатстването по схемата "Eнергийна ефективност и зелена икономика"

Снимка:

От ОП „Конкурентоспособност“ се отпускат 150 млн. евро

От 14 май започва кандидатстването по схема ,,Eнергийна ефективност и зелена икономика’’, която се реализира съвместно от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) и Еропейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Това съобщи министърът на икономиката Делян Добрев на официалното представяне на схемата днес.

По схемата от ОП „Конкурентоспособност“ се отпускат 150 млн. евро. ЕБВР предоставя кредитна линия на шест български банки - "Алианц Банк България", "ДСК Банк България", "МКБ Юнионбанк", "Прокредит Банк България", "Райфайзен Банк България" и "УниКредит Булбанк", в размер на 50-150 млн. евро за мостово финансиране на проектите. Според Добрев съчетаването на кредитната линия на ЕБВР със субсидията по оперативната програма подпомага успешната реализация на проектите.

Министърът коментира, че през последните години е имало случаи на спечелени проекти, от които компаниите е трябвало да се откажат заради липса на съфинансиране. Двама асистенти по програмата - технически и асистент по верификацията, трябва да съдействат за значително ускоряване на усвояването на средствата. Стойността на всеки отделен проект е до 2 млн. лева. Компаниите могат да получат между 30 и 50% субсидия. По предварителни изчисления от новата схема могат да се възползват около 1000 фирми в България.

"С тази програма намаляваме административната тежест за бизнеса, повишаваме качеството и бързината на оценяване на проектите и ползваме ноу-хау от ЕБВР, която е водеща институция в областта на енергийната ефективност", каза Делян Добрев.

"Най-евтината енергия е спестената енергия", заяви от своя страна премиерът Бойко Борисов. Той обясни, че българската икономика е пет пъти по-енергийно интензивна в сравнение със средното равнище в ЕС. Един реактор на АЕЦ „Козлодуй“ работи, само за да покрие загубите, коментира премиерът. По неговите думи, ако спестим 1000 мегаватчаса електроенергия, това се равнява на 10-11 млрд. лева според цената, която консултантът HSBC е дал за „Белене“, пише econ.bg.

"Подпомагането на енергийната ефективност е един от ключовите приоритети на ЕВБР", заяви управляващият директор на ЕБВР за Централна и Югоизточна Европа Жан-Марк Петершмит. "Чрез реализацията на програмата съвместно с МИЕТ ние подпомагаме повишаването на конкурентоспособността на българската икономика", допълни още той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.