1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. От БДЗП изградиха нови плаващи платформи за къдроглавия пеликан в Бургас

От БДЗП изградиха нови плаващи платформи за къдроглавия пеликан в Бургас

Снимка:

Платформите са ситуирани в границите на Специално защитена зона „Мандра – Пода“

В средата на месец януари екип от експерти и доброволци на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) успешно изгради две нови плаващи платформи за защитения къдроглав пеликан.

платформи пеликани

Плаващите конструкции са изградени от понтонни елементи, които гарантират голяма издръжливост и добра плаваемост. Всяка една от платформите е с площ 40 кв.м.

Екипът на БДЗП успя да изкоси и достатъчно количество тръстика, с която успешно бяха покрити и двете плаващи конструкции.

платформи пеликан

Платформите са ситуирани в окислителните езера на „Лукойл Нефтохим“ Бургас, които попадат в границите на Специално защитена зона „Мандра – Пода“ BG0000271. Тези водоеми са едни от най-предпочитаните за почивка и нощувка места за къдроглавия пеликан в района на Бургаските езера. Освен това, човешкото безпокойство там е сведено до мининум, което е от изключителна важност за този вид.

платформи пеликани
платформи Пода

За финал върху всяка една от платформите бяха монтирани макети на къдроглави пеликани в реални размери. Целта им е да събудят интереса на пеликаните и те максимално скоро да приемат конструкциите за свой дом. Този метод успешно беше използван при сформирането на нова гнездова колония на вида в Защитена местност „Калимок-Бръшлен“ през 2021 г.

Последните сведения за гнездене на къдроглавия пеликан в района на Бургас са от далечната 1948 г. Екипът ни се надява съвсем скоро да се поздравим с още една нова гнездова колония на този величествен вид в България. Изказваме благодарност на всички доброволци, които се включиха в тази нелека задача, както и на ръководството на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД за оказаното съдействие!

Дейностите по опазване на къдроглавия пеликан се осъществяват в рамките на проект „Животът на пеликана“ (LIFE18/NAT/NL/000716), финансиран по програма LIFE на ЕС и с помощта на Whitlеy Fund for Nature.


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.