1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. От "Четири лапи" предлагат да се забрани търговията с отровни вещества на открити пазари

От "Четири лапи" предлагат да се забрани търговията с отровни вещества на открити пазари

Случаи на отравяния на кучета има в цялата страна

"Да се забрани изцяло търговията с отровни вещества на открити пазари, забраната да се спазва и нарушаването й да се преследва. Трябва също да има ограничителен режим при търговията на закрито с тези вещества, които да имат лицензионен и регистрационен режим". 

Това е една от идеите на Явор Гечев, природозащитник от фондация "Четири лапи" по повод поредния случай на масово отравяне на кучета в София – в квартал "Лозенец". В последните дни стана известно, че са оставени примамки с отрова, при което са убити мъчително 7- 8 животни, повечето от които са домашни. 

Гечев съобщи, че първите отравяния са отпреди повече от месец – на 28 декември. "До преди една седмица е имало периодично отровени животни. Първите две-три отровени животни са били бездомни, а след това животните са домашни и то не само кучета – имало е отровени страшно много гълъби, други птици и котки". 

Всеки, който пазарува подобен вид отрови, трябва да е задължен да оставя личните си данни и да може да докаже за какво е използвал отровата при нужда. Защото голяма част от отровите наистина се използват в селското стопанство, но на практика контрол няма, казва Гечев пред Агенция "Фокус". Той напомня още, че гражданите трябва да сигнализират в полицията, ако видят подозрителен човек да оставя храна за животните. Да се съобщи в МВР и когато има вече починали животни, независимо дали става въпрос за птици, котки, кучета или домашни животни.

По думите му отговорност на МВР е да обезопаси района и премахне отровните примамки. Според него отравянето на кучета е маловажен случай за полицията. "В МВР, поради целенасочено ограничения бюджет за дейности по разследване и разкриване на престъпления, случаите се приоритизират по много погрешен начин – на базата на последствия от дадено престъпление, а не на базата на потенциалните опасности и последствия.... Но ако се случи така, че утре на същото място има отровено дете и то почине, тогава ще се вдигне вой до Бога и ще има разследване". Гечев напомни, че са използвани много силни отрови и с високи концентрации, а част от примамките са разхвърляни близо до детска площадка.

Допълни, че случаи на отравяния на кучета има в цялата страна, не става въпрос за единичен случай. По думите му има десетки отровени кучета, "лошото е, че МВР дори не води статистика за тези случаи на отравяния, защото се смята, че бездомно куче не е голяма работа".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.