1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. От днес забраняват изкупуването на охлюви с търговска цел

От днес забраняват изкупуването на охлюви с търговска цел

На нарушителите ще бъдат наложени санкции

От 1 юли вече е забранено събирането и изкупуването на охлюви от природата с търговска цел, информират от пресцентъра на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Плевен.
От сектор “Контрол на защитените територии и биологичното разнообразие” пък припомнят, че времето, в което е позволено да се извършва дейността с търговска цел, е само периодът май-юни.
Изкупуването през тези два месеца можеше да се извършва само в пунктовете, обявили дейността си в РИОСВ - Плевен до края на месец април. След 30 юни се преустановява всякаква дейност по изкупуване на охлюви с търговска цел.
По време на кампанията за изкупуване на охлюви през май и юни се извършваха проверки дали не се изкупуват маломерни екземпляри. Също така дали пунктовете отговарят на определени изисквания. Нарушения не са констатирани.
РИОСВ - Плевен ще извършват проверки дали се изкупуват охлюви с търговска цел в Плевенска и Ловешка област след влизане на забраната за такава дейност. Ако бъдат установени събирачи или количества изкупени охлюви, на нарушителите ще бъдат наложени санкции./posredniknews.com

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.