1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. От юли започва изграждането на най-голямата централа за слънчева енергия в Япония

От юли започва изграждането на най-голямата централа за слънчева енергия в Япония

Проектът ще обхваща площ от 1,27 млн. квадратни метра

Консорциум от няколко японски компании обяви намерението си да започне от юли изграждането на най-голямата централа за слънчева енергия в страната. Проектът за централата ще обхваща площ от 1,27 млн. квадратни метра или еквивалента на 27 бейзболни игрища и ще струва 25 млрд. йени (235 млн. евро). Новата слънчева централа се очаква да произвежда до 70 мегавата електроенергия, с които да бъдат захранени близо 22 000 домакинства.

Компанията Kyocera ще достави фотоволтаичното оборудване за строежа на централата в префектура Кагошима, в югозападната част на Япония. Другите партньори по проекта са компанията за тежка индустрия IHI и банката Mizuho.

След инцидента с атомната централа „Фукушима” миналата година, японските власти взеха решение да закрият 53 от 54-те си ядрени централи, които осигуряваха близо 30% от нуждите на Япония. Липсите досега бяха покривани чрез икономии от страна на компаниите и частните лица, както и чрез увеличена експлоатация на термичните централи.

Властите и населението отправят постоянни призиви към компаниите да се преориентират към възобновяеми и по-чисти енергийни източници.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.