1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. От минус 10 до плюс 22 градуса ни очакват през март

От минус 10 до плюс 22 градуса ни очакват през март

Първото десетдневие ще започне с доста студено време, а тенденцията е към бавно и постепенно затопляне

Най-ниските минимални температури през март ще бъдат между минус 10 и минус 5 градуса, а най-високите - между 17 и 22 градуса. Това съобщи Марияна Попова - дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН, предаде  БТА.

По думите й средната месечна температура през март в Северна България и по високите полета ще е между 3 и 6 градуса, по Черноморието и в Южна България - между 5 и 8 градуса, а в планините - между минус 6 и 0 градуса. През тази година се очаква средната месечна температура през март да бъде около и под нормата.

Средната месечна сума на валежите в равнините ще е между 30 и 60 литра на квадратен метър, а в планините - между 60 и 100 литра на квадратен метър. Очаква се през март сумата на валежите да бъде около и над нормата.

Първото десетдневие ще започне с доста студено време, а тенденцията е към бавно и постепенно затопляне. Поради повишената динамика на атмосферата, през първата половина от десетдневието, вятърът ще бъде до умерен. Времето ще е променливо, по-често облачно, влажно, с условия за превалявания, предимно слаби и предимно от сняг, в Южна България - от дъжд и сняг, а към края на десетдневието там ще преминават и в дъжд.

И през второто десетдневие температурите ще бъдат по-ниски от обичайните. Времето ще остане променливо, с условия за превалявания до към средата на десетдневието, а впоследствие ще има слънчеви и спокойни дни и слабо затопляне.

Тенденцията за по-сухо и спокойно време ще продължи и през третото десетдневие на март. Ще има повече слънчеви дни и по-малко валежи, свързани с преминаването на краткотрайни атмосферни смущения. Характерно за началото на пролетта, температурите постепенно ще се повишават, прогнозира синоптикът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.