От началото на ноември започва прибирането на бездомни кучета в новия столичен общински приют

Той се строи в с. Горни Богров и е с обща площ 25 дка

От началото на ноември тази година започва прибирането на бездомни кучета в новия общински приют, който в момента се строи в Столична община. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверката на изграждането на първия етап от проекта, предаде iNews.bg. Утре (4 септември 2012 г.) ще бъдат отворени и офертите за втората част на приюта, която ще бъде с капацитет 1000 кучета.

Новият приют за безстопанствени кучета се строи в с. Горни Богров и е с обща площ 25 дка. Той ще бъде изграден на два етапа. Предвиденият за това бюджет възлиза на около 1,3 млн. лева.

Срокът за изпълнение на проекта е приблизително 90 календарни дни. Първият етап от него е приключил с 15 дни по-рано, което позволява приютът да отвори врати тази есен. До края на 2012 г. ще бъде завършен и вторият етап. По думите на Фандъкова, с изграждането на втората част от сградата Столична община ще утрои тройно капацитета за прибрани животни до общо 3000 кучета.

Новата сграда ще бъде построена и оборудвана изцяло съобразно най-модерните съвременни стандарти за хуманно отношение към животните, подчерта столичният кмет.

Междувременно прибраните безстопанствени кучета в останалите приюти в София чакат своите осиновители. Броят им е под 1000. От началото на тази календарна година са били осиновени общо 260.

Софиянци все по-често решават да осиновят бездомно, кастрирано и снабдено с чип куче от приют, обясни Йорданка Фандъкова. Тя призова стопаните да кастрират своите любимци, особено ако не могат да поемат отговорност за отглеждането на тяхното потомство. Изоставянето на малки кучета в града продължава да бъде належащ проблем, констатира зам.-кметът Мария Бояджийска.

Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар