1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. От седмица българите дишат опасни за здравето фини прахови частици

От седмица българите дишат опасни за здравето фини прахови частици

Запрашаването е за цялата територия на страната

От седмица българите дишат опасни за здравето фини прахови частици. Запрашаването е за цялата територия на страната. Това съобщиха от Изпълнителната агенция по околна среда, която следи състоянието на атмосферния въздух, пише "24 часа"

Повсеместното запрашаване е започнало от 15 ноември и продължава и в момента, обясни началникът на отдел "Мониторинг на въздуха" в агенцията Валери Серафимов.

Нормите за безопасни нива на фините прахови частици във въздуха са 50 микрограма прах на куб. м въздух. В последната седмица превишенията в различните райони на страната са от 2 до 5 пъти над нормите, показват данните от автоматичните измервателни станции на екоагенцията.

Такъв прашен смог не е налягал цялата страна от години. Нивата на замърсяване обаче не са рекордни като величини, а типични за това време на годината, успокояват от Изпълнителната агенция по околна среда.

Прахолякът обаче се е разпространил навсякъде, отчита се замърсяване от станциите на Копитото на Витоша и в малките морски градчета като Несебър. В обикновени дни тези станции се ползват като маркери за нормалните нива на прах и други замърсители във въздуха.

В Добрич пък замърсяването гони нивата на това в Перник, който по принцип е с най-лошия въздух в България. В тези две населени места е отчетено замърсяване над 5 пъти над нормите в последната седмица. Близко до тях е била и София.

Увеличеното ползване на дърва и въглища за отопление в студените дни са основният причинител на замърсяването с финия прах в този случай, категоричен е Серафимов. Това е главният замърсител на въздух с фини прахови частици в малките населени места и крайните квартали на градовете, където няма други източници. В големите градове автомобилното движение също допринася за част от замърсяването, а в населените места, където тецовете все още изгарят само въглища, и те дават своя принос.

Комините на къщите, в които се използват твърди горива за отопление, са ниски и фините прахови частици от горенето се задържат близо до земята. Липсата на вятър в последните седмици и мъглите пък допълнително пречат на разпръскването на смога, който е налегнал държавата, обясниха от изпълнителната агенция.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.