1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. От службата за растителна защита поискаха да бъде обявено бедствено положение заради мароканските скакалци в Кърджали

От службата за растителна защита поискаха да бъде обявено бедствено положение заради мароканските скакалци в Кърджали

Необходими са средства за провеждане на ефективна борба с насекомите

От Националната служба за растителна защита, ще поискат  от земеделския министър Мирослав Найденов да бъде издадена  заповед за обявяване на бедствено  положение в Кърджали. Поводът е  голямото нашествие на марокански скакалци.  Според директорът на службата Антон Величков, издаването на такава заповед  ще позволи да бъдат отпуснати средства за провеждането на ефективна борба с нашественика чрез авиационна техника.  Засегнатите площи от мароканските скакалци обхващат  ливадите и пасищата в общините Кърджали, Момчилград, Джебел, Черноочене и Кирково.

Ако не се предприемат мерки, може  насекомите да нападнат и посевите, което ще доведе до големи загуби за производителите.  Скакалците са всеядни и унищожават всички зелени растения. Броят на насекомите е огромен - на места те покриват цялата земя и почти не се вижда нищо друго, разказа Антон Величков, който вчера е бил на място.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.