1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. От тази година живите коледни елхи задължително ще се маркират с контролни пластини

От тази година живите коледни елхи задължително ще се маркират с контролни пластини

Мярката има за цел да предотврати бракониерската сеч

За първи път днес, 04 декември, Агенцията по горите ще демонстрира новия начин на контрол на продажба на живи коледни елхи. От тази година те задължително ще се маркират с контролни пластини, за да се предотврати бракониерската сеч, предаде БНР. Главният секретар на Агенцията по горите Веселин Райчев напомни, че потребителите, закупили дръвчета без пластини, също са нарушители.

Контролните пластини са евтини, но трудно за фалшифициране, твърди Райчев. Всяка от тях е уникална, има 7 индекса, единият е главна буква – латинска, а 6-те са арабски цифри.

На елхите в саксии няма да се поставят пластини, но и те подлежат на проверка. Ако си купите дръвче, което после искате да засадите, проверете дали наистина има корен или е отсечено и стеблото му просто е зарито в саксия с пръст. Райчев посочи и какви са глобите - за физически лица от 50 до 3000 лева, за юридически – от 100 до 5000 лева.

Купувайки елха без бандерол, подпомагате бракониерите. 29 000 елхи са продадени миналата година, 8 000 от тях са били в саксии. Очаква се тази година интересът да е по-малък.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.