1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Отбелязваме Деня на река Дунав - 29 юни

Отбелязваме Деня на река Дунав - 29 юни

Тазгодишната тема на международната инициатива - „Да пазим Дунав син“

За двадесети пореден път отбелязваме Деня на река Дунав 29 юни. Кампанията, която се провежда във всички страни от Дунавския басейн, изразява връзката на хората от дунавските страни с тяхната река и засвидетелства важния принос на река Дунав към икономиката, околната среда и културата. Кампанията се организира и координира от Международната комисия за опазване на река Дунав. В България Ден на Дунав се координира от Министерството на околната среда и водите и Басейнова дирекция „Дунавски район“.

Тазгодишната тема на международната инициатива - „Да пазим Дунав син“, е вдъхновена от четвъртото съвместно проучване на река Дунав (Joint Danube Survey JDS4) и цели да привлече вниманието към значението и опазването на Дунав и притоците й.

На 29 юни през 1994 година в София е подписана Конвенция за сътрудничество при опазването и устойчивото използване на река Дунав. Този документ играе важна роля в международното сътрудничество за опазването и устойчивото използване на една от най-значимите европейски реки. През 2004 година, по предложение на Международната комисия за опазване на река Дунав, за първи път на 29 юни се организира кампания „Ден на Дунав”.

И през тази година в програмата за Деня на Дунав в България са включени разнообразни инициативи - фестивали, пленери, акции за почистване, концерти и изложби, различни градски тържества. За поредна година учениците на възраст между 6 и 18 години могат да се включат в традиционния международен конкурс Danube Art Master.

Подробна информация можете да намерите на интернет страницата на Басейнова дирекция „Дунавски район“ на адрес: http://www.bd-dunav.org/news/29-iuni-Den-na-reka-Dunav-2135/

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.