1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Отблокират 600 млн. лeва от оперативна програма “Околна среда” за строителство на пречиствателни станции

Отблокират 600 млн. лeва от оперативна програма “Околна среда” за строителство на пречиствателни станции

Очаква се до септември-октомври да бъдат подадени първите 10 големи проекта

600 млн. лeва от оперативна програма “Околна среда” за строителство на пречиствателни станции тръгват най-после към общините. Това съобщи вчера  (08.07.2010 г.) екоминистър Нона Караджова при откриването на инсталация за сортиране на стъкло на “Екопак България”, цитирана от в. Труд.

Парите бяха блокирани повече от 6 месеца, тъй като Еврокомисията поиска пълна ревизия на всички инфраструктурни проекти в областта на водите. Срокът за изграждане на пречиствателни съоръжения в градовете с над 10 хил. жители изтича в края на тази година. От МОСВ обаче уверяват, че Брюксел няма да ни накаже, тъй като сме положили големи усилия да се отстранят пропуските на предишното правителство.

“Направихме пълна ревизия на проектите. Някои бяха спрени, на други бяха намалени цените. Преработихме напълно правилата за оценка и финансиране и сега каним всички 124 общини с над 10 хил. жители да участват с проекти”, каза Караджова.

Министерството работи в тясно сътрудничество с ЕК, за да няма ново спиране на програмата. Сега общините били доволни от ясните правила и добрата рамка.

Нона Караджова посочи, че засега са предвидени 600 млн. лева, но ако се получат повече проекти за изграждане на пречиствателни съоръжения, ще се пренасочат още средства от оперативната програма.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.