1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Откриха над 100 мъртви делфина на плаж в Нова Зеландия

Откриха над 100 мъртви делфина на плаж в Нова Зеландия

Масови засядания на морските животни възникват периодично на крайбрежната ивица на страната

Повече от 100 черни делфина-гринди са умрели при масово засядане на плаж в Нова Зеландия, съобщава ABC news, цитирана от 3e-news.net. Телата им са открити на югозападния бряг на Южния остров.

Говорител на Министерството за опазване на околната среда заяви, че няма шанс за 48-те оцелели морски бозайници и те трябва да бъдат умъртвени.

„Знаехме, че ще ни трябват 10-12 часа преди да започнем опит за връщането им обратно в открити води. Заради горещото и сухо време повечето от тях щяха да умрат преди това”, заяви той.

Черните делфини стигат до шест метра дължина и са най-често срещаният вид във водите на Нова Зеландия. Масови засядания на морските животни възникват периодично на крайбрежната ивица на страната. По-рано този месец бяха открити 14 мъртви делфина в близост до туристическия град Нелсън. През януари други 24 умряха в северната част на страната.

Учените не са сигурни защо черните делфини са се озовали на брега, въпреки че предполагат, че това може да се случи, когато болен член на стадото се запъти към брега и другите го последват.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.