1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Откриха непознат вид маймуна

Откриха непознат вид маймуна

Учените смятат, че от вида съществуват между 260 и 330 животни

Неизвестен досега вид маймуни бе открит в северната част на Мианмар, в район с гори, заплашени от изсичане във връзка с китайски проект за язовир, съобщи "Ройтерс". Местните ловци са разкрили, че черната маймуна с дълга опашка и бяла брада лесно се проследява в дъждовно време, тъй като заради липсващите ноздри влизащата в носа й вода я кара да киха. "Този вид е новост за науката" - сподели Томас Гайсман от университета в Цюрих, водещ автор на студията за маймуната.

Изучаването на труп и 4 глави от животното (Rhinopithecus strykeri) показа, че новата маймуна е различна от безносите маймуни от Китай и Виетнам. Експертите не разполагат с фотоси на жив екземпляр. Учените смятат, че от вида съществуват между 260 и 330 животни. Те обитават ареал от 270 квадратни километра и са изключително силно заплашени от изчезване. Очаква се през следващите години да се усили опасността от ловците с напредването на строителството на новия язовир и изсичането на пътища в обитаемите гори.

Откриването на новата маймуна е добра новина в контраст с тенденцията за изчезване на видове. На конференция в Нагоя наскоро бяха обсъдени нови мерки за опазване на биологичното разнообразие, след като поставената по-рано цел от 2002 до 2010 да се намали изличаването на видове растения и животни, се провали.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.