1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Откриха нов соларен парк край Петрич

Откриха нов соларен парк край Петрич

Съоръжението е изградено с финансова помощ от Норвегия

Министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев откри новия соларен парк „Припечене” край петричкото село Генерал Тодоров, съобщи БТА. Съоръжението е с мощност 0.8 мегавата и е изградено с норвежка помощ.

Близо 1,4 млн. евро е безвъзмездната финансова помощ, а стойността на проекта е над 3,4 млн. евро. Според Томислав Дончев това е чудесен пример как се оползотворят средства на базата на международни договори, по които България е страна, и то по един добър начин.

„Като мощност говорим само за 0.8 мегавата, но трябва да се знае, че имаме нужда от повече подобни инвестиции, защото това е бъдещето”, коментира пред журналисти министър Дончев.

„Каквито и дебати да текат в момента в Европейския съюз, едно е отвъд всякакво съмнение - следващото десетилетие Европа ще инвестира в зелени технологии”, добави той.

Соларният парк е създаден по проект, чиято основна цел е изграждане и въвеждане в експлоатация на фотоволтаична централа край село Генерал Тодоров, поясни Владимир Табутов, управител на дружеството "Хидроенергийна компания", което е партньор по проекта от българска страна. Неговото осъществяване е подкрепено от Норвежката програма за сътрудничество за икономически растеж и устойчиво развитие в България, управлявана от норвежката компания "Иновация Норвегия".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.