1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Oткриха новата пречиствателна станция в Созопол

Oткриха новата пречиствателна станция в Созопол

Снимка:

Близо 75 млн. лв. бяха инвестирани с подкрепата на ОПОС

Премиерът Бойко Борисов, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на Созопол Панайот Рейзи прерязаха лентата на пречиствателната станция за отпадъчни води край града. Съоръжението  има капацитет да обслужва 15 000 постоянно живеещи в Созопол и околностите и близо 40 000 туристи в сезон.    

Министър-председателят заяви, че откриването на пречиствателни съоръжения е от най-приятните му задължения. „Сърцето ми се къса, когато дадат по новините, че има разлив на фекални води“, каза Борисов в словото си.

„Близо 75 млн. лв. бяха инвестирани с подкрепата на ОПОС, за да бъдат осигурени с модерни ВиК услуги гражданите на Созопол, на Черноморец и на населените места около тях, за да се подобри състоянието на околната среда, да се осигури възможност за развитието на традиционния поминък тук – туризмът и рибарството“, подчерта министър Василева.

Проектът е важен, защото чрез него опазваме Черно море, което е наш държавен ангажимент. Близо 1 800 000 кубика отпадъчни води годишно вече няма да се вливат директно в морето и от тях ще бъдат отнети по 140 т. азот и фосфор, замърсяващи водите му“, посочи министърът.

534 млн. лв. бяха инвестирани чрез ОПОС през стария програмен период в Бургаска област за ВиК мрежи, пречиствателни съоръжения, две системи за третиране на отпадъци и проекти в сферата на биоразнообразието. „През новия програмен период продължаваме да подкрепяме създаването на здравословна среда за живот и възможности за развитие на икономиката, да изграждаме толкова важната екологична базисна инфраструктура – основа за благоустрояването на населените места“, каза министър Василева и връчи на кмета на Созопол Панайот Рейзи разрешителното за експлоатация на ПСОВ.

Станцията е изградена по „Интегриран проект за водния цикъл на Созопол – I етап“. Положени и 41 км инженерна инфраструктура – 33,68 км канализационна и 7,15 км водопроводна мрежа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.