1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Откриват пречиствателни станции за отпадъчни води в Балчик и Велики Преслав

Откриват пречиствателни станции за отпадъчни води в Балчик и Велики Преслав

Премиерът ще присъства и на официалното откриване на помпена станция във Варна

Министър-председателят Бойко Борисов ще присъства на церемония за официалното откриване на пречиствателна станция за отпадъчни води в Балчик.

Обектът е на стойност 3,9 млн. евро и ще поема натоварванията от 22 200 жители. Предвидено е станцията да пречиства около 6000 куб. метра отпадъчни води на ден. На откриването ще присъства и министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Борисов и Караджова ще открият и пречиствателната станция за отпадъчни води във Велики Преслав. Станцията осигурява биологично пречистване на отпадъчните води с отстраняване на биогенните елементи азот и фосфор, след което пречистените отпадъчни води се заустват във водоприемник - чувствителна зона в поречието на Камчия.

Същия ден в присъствието на Борисов ще бъде открита състезателна пожарникарска кула на стадион "Локомотив" във Варна. По-късно премиерът ще присъства на официалното откриване на помпена станция в града. Проектът е един от 36-те, включени в Националната програма за приоритетно изграждане на градски пречиствателни станции за отпадъчни води за селища с над 10 000 жители.

Целта е да се защитят Варненското езеро и близките плажове от замърсяване, причинено от заустване на битови и промишлени отпадъчни води.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.