1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Откриват Зелен образователен център в Шабла

Откриват Зелен образователен център в Шабла

Той осигурява и видеонаблюдение на двете северни езера с цел опазване на флората и фауната в региона

Зелен образователен център ще бъде официално открит на 18 април в град Шабла. Той е създаден през периода април 2009 – април 2011 година по съвместен българо-норвежки проект. Дейностите са осъществени с финансовата подкрепа на Правителството на Норвегия чрез Норвежката програма за сътрудничество за икономически растеж и устойчиво развитие в България. Община Шабла е водещата организация в изпълнението на проекта. Партньори са норвежката община Сондреленд, консултантска компания „Дикон Груп” и Българско дружество за защита на птиците.

Проектът успя да реализира идеята да се възстанови и обнови най-старата постройка в град Шабла. Неугледната и порутена сграда на старото училище се превърна в приятна гледка за неговите жителите и гости. Партньорите по проекта са се спрели на нея, тъй като тя е архитектурен паметник на културата и години наред се е търсело решение как да бъде съхранена, а едновременно с това и използвана. Сега бившето училище и прилежащия парк са обновени и адаптирани към новите нужди и специфични функции на образователен и промоционален център за природазащитна и туристическа дейност.

Центърът е многофункционален и разполага с лекционни зали, зали за експозиции, представящи биологичното разнообразие и културно-историческото наследство на района и ще предоставя обучения и информация, насочени към различни групи на обществото. Оборудван е с интернет зала с IT-система за онлайн наблюдение на обитателите на влажните зони (Дуранкулашкото и Шабленско езеро) чрез камери, монтирани на подходящи места. В този район се намират две от най-значимите и най-добре съхранените крайбрежни влажни зони в България, с международно значение за опазването на повече от 260 вида ендемични, редки и застрашени от изчезване растения и животни – Дуранкулашкият и Шабленският езерен комплекс.

Освен за директно наблюдение от посетителите, IT-системата ще е в помощ и на контролните органи, които следят за спазването на екологичното законодателство. Проектът представя един добър модел за управление на природните територии за общините в цялата страна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.