1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Отличиха германски села за био енергийни решения

Отличиха германски села за био енергийни решения

Връчването на наградите ще бъде на 12 ноември

27 германски селища са участвали в тазгодишното издание на конкурса "Био енергийно село". Условието е било да покриват поне 50 процента от енергийните си нужди чрез добавена в региона биомаса.

Трите награди получават села в провинциите Тюрингия, Долна Саксония и Баден-Вюртемберг. И трите населени места се отличават с иновативни решения при използването на био енергия, като са ги комбинирали много добре с регионалното развитие, включили са населението в процесите и успешно са интегрирали използването на алтернативните технологии в маркетинговите си кампании.

Връчването на наградите ще бъде на 12 ноември, като всяко село ще получи по 10 хиляди евро за по-нататъшното развитие на проектите си.

Бехщед в Тюрингия има 165 жители в 51 домакинства. 31 от тях, както и 4 обществени сгради се снабдяват с био енергия от инсталации за изгаряне на дървесина и за добив на био газ. Жителите са участвали активно в изграждането на топлопреносната и електрическата мрежа. Те са учредили и кооператив, който е собственик на инсталациите. Излишната топлина се използва за сушене на земеделски култури.

Населението на Латен в Долна Саксония пък наброява 2600 човека, разпределени в 893 домакинства. И там за отопление се използва инсталация за изгаряне на отпадъчна дървесина, която през лятото суши дърва за огрев. Изградени са и слънчеви колектори и вятърни генератори. Към отоплителната мрежа са свързани 25 обществени институции.
Най-малкото село в челната тройка се намира в провинция Баден-Вюртемберг. То има 98 жители в 25 домакинства. Всички те са свързани към инсталация за преработка на биомаса. Допълнителна енергия идва от котел за дървесина. Нуждите от топлинна енергия селото си покрива на 100 процента от биомаса. То произвежда и двойно повече електричество, отколкото потребява.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.