1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Отпада плановото ограничаване на производството на вятърните и фотоволтаичните централи

Отпада плановото ограничаване на производството на вятърните и фотоволтаичните централи

Такова разпореждане е изпратило Министерството на икономиката до Електроенергийния системен оператор

Да спре плановото ограничаване на производството на вятърните и фотоволтаичните централи, което в последните два месеца се случваше почти всеки ден. Такова разпореждане е изпратило Министерството на икономиката до Електроенергийния системен оператор (ЕСО), съобщава "Капитал daily". 

ЕСО се позовава на писмо от служебния министър Асен Василев. В началото на мандата си той беше посочил, че от него е искано да издаде разпореждане за ограничаване, но е отказал, защото трябва да има мотиви. Сега министерството изисква от ЕСО след всяко ограничение да публикува доказателства на своята интернет страница.

Мотивът за налагането на ограничението беше дисбалансът между производство и потребление на електрическа енергия. Ограничението беше в размер на 40% от присъединените към електроразпределителните дружества мощности.

Спадналият износ на ток и свитото вътрешно потребление също бяха сред мотивите за решението. В първото тримесечие на тази година износът е спаднал с 22.5% спрямо същия период на миналата година, докато местната консумация е намаляла с 13.07%, показват данните на ЕСО.

В допълнение служебният министър на икономиката Асен Василев обвини собственици на ВЕИ централи, че декларират работа на мощностите от 32 часа в денонощието, но така и не съобщи които централи има предвид, въпреки призивите тези данни да станат публични.

Вестникът припомня, че ограничението беше на ръба на закона, защото изкупуването на "зелена" енергия е задължитено. От разпорежданията на ЕСО не стана известно защо границата е определена тъкмо на 40%, което създава съмнения, че ограничението не е заради дисбалансите, а по-скоро да се намалят разходите за плащане на "зелена" енергия за сметка на други централи.

От сектора обясняват, че ограниченията са се налагали най-вече в слънчеви дни. През целия период на ограничения не стана известен списъкът на ограничените централи.

В момента доста собственици на ВЕИ водят дела срещу ЕСО, защото наложените ограничения в общо 20 дни до момента на фона на въведените такси за достъп до мрежата, изправиха пред фалит доста от тях.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.