1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Отрязаха дървото "Робин Худ" в Англия

Отрязаха дървото "Робин Худ" в Англия

В социалните мрежи хората споделят снимки и спомени и изразяват тъгата си по загубата му

Едно от най-известните дървета в Англия беше отсечено от неизвестни извършители, съобщиха от управата на националния парк Нортъмбърланд. 200-годишният чинар се извисяваше в малка долчинка на 60 километра западно от град Нюкасъл и беше кулиса във филма "Робин Худ" от 1991 година. Затова неофициално го наричаха със същото име.
 
Във връзка със случая полицията е задържала и разпитала 16-годишен заподозрян, който е обвинен в противозаконно унищожаване и повреждане на чужда недвижима вещ. Разследването е все още в началото, но според властите населението в региона изпитва шок, тъга и ярост.
Робин Худ стоеше в непосредствена близост до Адриановия вал, построен от древните римляни в началото на ІІ век на границата между техните владения в Англия и непокорените земи в Шотландия. Дървото най-вероятно е отрязано с бензинов трион и короната му е паднала върху останките от древното укрепление. Мястото е оградено с полицейска лента, за да не могат зяпачи да унищожат евентуални улики.
 
От британската организация за опазване на културните ценности изказаха съжаление за случилото си и изтъкнаха, че чинарът векове наред е бил важна и уникална природна забележителност. В социалните мрежи хората споделят снимки и спомени и изразяват тъгата си по загубата му. Според местния депутат в долната камара на парламента отрязването на Робин Худ представлява сърцераздирателен акт на вандализъм, унищожил един от най-харесваните и прочути символи на североизточна Англия. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.