1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Отстрелян бе радиоактивен глиган

Отстрелян бе радиоактивен глиган

Месото на глигана било радиоактивно до такава степен, че било опасно за консумация и трябвало да бъде изхвърлено и изгорено

Германецът Георг ван Бебер уловил глиган в гората Еберсберг близо до Мюнхен, след като ловувал цял ден, и бил силно развълнуван от впечатляващата си плячка, съобщи Асошиейтед прес, цитиран от Труд.

Но преди да го занесе вкъщи, гайгеровият брояч отчел проблем - месото на глигана било радиоактивно до такава степен, че било опасно за консумация и трябвало да бъде изхвърлено и изгорено. "Аз наистина исках този глиган", казва Ван Бебер, разказвайки за инцидента в телефонно интервю от Бавария.

Близо четвърт век след аварията в Чернобил, Украйна, през 1986 г. радиоактивното замърсяване все още е гореща тема в някои германски области, където хиляди глигани, отстрелвани от ловци, продължават да се оказват с високо ниво на радиоактивност.

Всъщност броят им е по-голям от всякога. Общите компенсации, които германското правителство плати миналата година за изхвърлено заразено место, достигнаха рекордната сума от 425 000 евро (558 000 долара) спрямо едва 25 000 евро преди десет години, сочат данните на федералното министерство на околната среда. "Причината е, че в Германия има все повече глигани и все повече от тях биват отстрелвани, поради което има повече заразено месо", заяви говорителят на министерството Томас Хагбек, цитиран от агенцията.

„Но това показва също така от колко дълго време радиоактивното замърсяване е проблем за околната среда", допълни той. Глиганите са сред животинските видове, които са най-податливи на дългосрочни последици от ядрената катастрофа отпреди 24 години. За разлика от другия дивеч, глиганите често се хранят с гъби и трюфели, които складират радиоактивни вещества, освен това те заразяват почвата със зурлите си, обясняват експерти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.