1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Отвлякоха белоглав лешояд за откуп

Отвлякоха белоглав лешояд за откуп

Птицата има чип за проследяване и жълти крилни марки

Роми от Монтанско отвлякоха белоглав лешояд за откуп, съобщи Ивелин Иванов от дружеството за защита на птиците „Зелени балкани”, информира Агенция "Фокус".  Птицата, която бе пусната на свобода лично от областния управител на Сливен Марин Кавръков при координираното пускане, напуснала района на Сливен няколко дни след освобождаването.

При проследяването се оказало, че тя кръжи около Елхово, Тунджа и Тополовград, след което следите се изгубили. 40 дни по-късно лешоядът бил забелязан в района на Монтана. След като установили местонахождението на птицата, еколозите от „Зелени балкани” започнали да разпространяват информация сред местните хора, че лешояд от програма за реинтродукция на вида се намира в околностите и те могат да съдействат за намирането му, ако го забележат. След като разбрали за изгубената птица, роми от Монтанско я заловили и се опитали да искат откуп от партньори на екологичната организация. След подаден сигнал в РИОСВ - Враца и в полицейското управление в района, ромите са задържани, а птицата конфискувана.

Лешоядът е настанен във волиера във Врачански балкан за седмица, след което е преместен в центъра в Стара Загора, където се намира и в момента. След като се възстанови напълно той отново ще бъде транспортиран в Сливен. Лешоядът попаднал под плен на ромите бе сред първите пуснати птици в Сливенско. Той бе кръстен „Българка”. Птицата има чип за проследяване и жълти крилни марки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.