1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Овощните дръвчета в Кюстендилско не са застрашени от измръзване

Овощните дръвчета в Кюстендилско не са застрашени от измръзване

Ябълките и крушите са студоустойчиви и могат да търпят до минус 30 градуса

Няма опасност от измръзване на овощните дръвчета в Кюстендилско. Това каза в интервю за радио „Фокус” директорът на Института по земеделие Димитър Домозетов. При определянето на реалната опасност се обръща внимание на три основни момента – колко дълго е продължил периодът с ниски температури, как са закалени овощните дръвчета и от какъв вид са те.

„Лятото и есента бяха сухи, немалко пъти ние съветваха стопаните да поливат допълнително дръвчетата, ако те са сторили това, то овошките са закалени и могат да преживеят студовете. Като говорим за стресови ситуации нека да не забравяме, че все пак сме зима. Няма от какво да се плашим”, каза Домозетов. Той посочи, че има опасност за измръзване при вида череша и праскова, когато температурите паднат под минус 22 градуса за повече от денонощие. Ябълките и крушите са студоустойчиви и могат да търпят до минус 30 градуса.

„Кайсията има задължителен покой докъм 20 – 30 януари, а след това тя се разкалява. Тази година кайсията не успя да получи нужната температура, за да се разкали и затова при нея също няма опасност”, коментира Димитър Домозетов. Той препоръчва дърветата до 3-годишна възраст да бъдат завити с амбалажна хартия или вестник.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.