1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пада цената за третиране на един тон отпадък за осем общини в Шуменско

Пада цената за третиране на един тон отпадък за осем общини в Шуменско

В специална сметка общините ще превеждат по 5.75 лв на РИОСВ-Шумен за тон депониран боклук

Цената за третиране на един тон отпадък за осем общини в Шуменско ще е 16.55 лева без ДДС. Това решиха представителите на Регионалното сдружение за управление на отпадъците, цитирани от БТА.

В него членуват 8 общини от региона - Шумен, Велики Преслав, Нови пазар, Смядово, Каспичан, Венец, Каолиново и Хитрино. Първоначалната план-сметка предвиждаше цената да е 21.92 лева без ДДС, плюс две такси за депониран отпадък и 2.37 лв. на тон за отчисления по Наредба 14 на МОСВ.

До вчерашното решение се стигна, след като членовете на сдружението се обединиха около мнението, че стойността на таксите, плащани на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/-Шумен ще бъдат извадени от общата цена за депониране на тон отпадък, която плащат общините, ползващи сметището край кв. Дивдядово. В специална сметка общините ще превеждат по 5.75 лв на РИОСВ-Шумен за тон депониран боклук.

Предложението бе гласувано по идея на кмета на Велики Преслав Димо Бодуров. Според него разделянето на двете плащания ще спести на общините много пари от ДДС.

Членовете на сдружението решиха още кметът на община Шумен Красимир Костов, в качеството си на председател на сдружението, да възложи изготвянето на Програма за управление на отпадъците за регионалното депо в кв. "Дивдядово", както и изготвяне на технически проект за инсталация за предварително третиране на отпадъците - сепариране и компостиране с предхождащо изследване на морфологичния състав и анализ на инфилтрата в депото.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.