1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Парламентът наложи мораториум върху строежите по Черноморието

Парламентът наложи мораториум върху строежите по Черноморието

Забраната ще действа 12 месеца след обнародването на решението в Държавен вестник

Парламентът наложи мораториум върху строежите по Черноморието, като гласува единодушно проекторешение за забрана на "сделки на разпореждане и строителни дейности с държавни имоти в териториите на устройствени зони "А" и "Б" по Закона за устройството на черноморското крайбрежие освен за случаи на инфраструктурни обекти с местно и национално значение".

Забраната ще действа 12 месеца след обнародването на решението в Държавен вестник. Дотогава Министерството на околната среда и водите като изпълнителна власт ще трябва да разпореди измервания и да изработи специализирани карти на територията на крайбрежните плажни ивици.

Предложението за мораториум беше внесено от лидера на левицата Сергей Станишев и колегата му Димчо Михалевски, след което в кратък срок мина през регионална, инвестиционна, екологична и правна комисия, преди да влезе в пленарната зала този четвъртък. Левицата внесе идентичен законопроект и в предишното Народно събрание, но тогава мнозинството на ГЕРБ отхвърли идеята.

Депутатите гласуваха и започване на процедура по създаване на национален парк "Българско Черноморие". Отново екоминистерството трябва да направи проучване и в срок до 1 година да предложи новата защитена територия.

"Приемаме решение, което трябва да гарантира изпълнението на закона", заяви преди гласуването на мораториума лидерът на левицата Сергей Станишев, като напомни, че законът за българското Черноморие действа от 2008 г. с определени зона "А", зона "Б", с ясни регулации при какви условия може да се строи нещо необходимо за туристическия бранш и задължение на правителството да извърши заснемане на цялото Черноморие, да определи точно защитените територии, където има дюни.

"Никой не каза защо това задължение по закон не беше изпълнено. Даде се правен и практически вакуум, което позволи частният икономически интерес да нахлува още по-активно на териториите по Черноморието", посочи още Сергей Станишев. Допълни го депутатът от "Коалиция за България" Атанас Мерджанов, според когото конкретна политическа вина за прекратяването на тази обществена поръчка за картиране носи тогавашният министър на регионалното развитие и благоустройството и сегашен държавен глава Росен Плевнелиев. "Тогава търговете бяха провалени с обяснението, че имало недостиг на средства", посочи още Мерджанов.

Станишев благодари на колегата си за конкретиката и се съгласи напълно с него, като също така припомни, че обществената поръчка е била проведена в правителството на "лошата тройна коалиция", тогава е бил избран изпълнител, обжалвана е процедурата в съда, съдът се е произнесъл окончателно и изпълнението на това задължение по закон е било в ход. Лидерът на социалистите допълни още, че следващият регионален министър Лиляна Павлова не е направила нищо да коригира този пропуск.

От името на ДПС депутатът и бивш министър на екологията Джевдет Чакъров заяви, че партията му ще подкрепи мораториума, и изтъкна като мотив най-вече голямата обществена чувствителност на тази тема. Чакъров допълни обаче, че сегашният закон защитава напълно Черноморието, ако той се спазва, и призова контролиращите органи да работят за подобряването на контролиращите си практики.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.