1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Парниковите газове в САЩ намаляват заради рецесията

Парниковите газове в САЩ намаляват заради рецесията

Емисиите на въглероден диоксид и други газове, които водят до промени в климата, са спаднали до най-ниското си ниво от 1995 г. насам

Емисиите на парникови газове в САЩ са намалели с 6% през 2009 г., пише New York Times. Това е спад за втора поредна година и се дължи най-вече на въздействието на рецесията върху промишленото производство и намаляването на общото използване на енергия в страната.

Емисиите на въглероден диоксид и други газове, които водят до промени в климата, са спаднали до най-ниското си ниво от 1995 г. насам, става ясно от данни на американската Агенция по околна среда, която прави доклад за изхвърлените парникови газове всяка година. Агенцията отдава спада основно на забавянето на икономическия растеж и преминаването от въглища към природен газ за производство на електроенергия, заради намаляването на цената на газа.

Общите емисии в САЩ са се нараснали със 7,4% от 1990 г., което се равнява на 0,4% годишно, съобщава агенцията. Въпреки че населението на САЩ се е увеличило, емисиите на глава от населението са спаднали. Намалял е и въглеродният интензитет.

Общото количество на парниковите емисии през 2009 г. е било 5,5 млрд. тона в сравнение с 5,92 млрд. тона през 2008 г. и 6,12 млрд. тона през 2007 г. - последната година преди рецесията. САЩ е вторият по големина източник на парникови газове след Китай. Емисиите са намалели най-силно в промишления и транспортния сектор през 2008 г. и 2009 г. На практика от началото на годината няма промяна в нивата на емисиите от търговски и жилищни сгради и от селското стопанство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.