1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Парното в Бургас тръгва с биомаса

Парното в Бургас тръгва с биомаса

Инсталацията е съвместен проект с турска фирма

С новото съоръжение частично ще бъде заменен природния газ на един от водогрейните котли с дървесен чипс. Производството ще бъде по-екологично, тъй като биомасата е възобновяем. За сметка на биомасата ще бъде намалено с около 15% консумираното количество природен газ при съвместната работа с инсталацията за комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, уточни Investor bg.

Отпадъкът от горивния процес е богата на много минерали дървесна пепел, която, както това се прави в по-развитите страни, би могла успешно да се използва като тор в земеделието. Инвестицията ще бъде на стойност около 3 млн. евро.

Ако проектът се реализира, "Топлофикация Бургас" ще е първата топлофикация в страната, която ще разполага с подобна инсталация с мощност от 40 мегавата. Очакванията на ръководството на компанията са в началото на 2010 г. новото съоръжение да започне работа.

По подобен проект работят и във варненската топлофикация. Планираше се инсталацията там да заработи в края на тази година, но графикът на работа се удължи, като последно беше съобщено, че пускът ще е през 2010 г.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.