1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Първото изложение за природосъобразен и здравословен начин на живот „Green Life Expo” отвори врати в гр. Варна

Първото изложение за природосъобразен и здравословен начин на живот „Green Life Expo” отвори врати в гр. Варна

Министерството на земеделието участва със щанд, на който представя възможностите за финансиране по ПРСР

Мерките по Програмата за развитие на селските райони за подпомагане на производителите на биологични продукти се популяризират на щанда на Министерството на земеделието на първото изложение за здравословен начин на живот „Green Life Expo”. Форумът отвори врати на 7 април в Двореца на културата и спорта в гр. Варна и ще продължи до 11 април. Сред възможностите за субсидиране на производителите са мярка 141 на ПРСР, по която се отпуска левовата равностойност на 1500 евро в продължение на 5 години, поясни зооинж. Юри Зарев от Областната служба за съвети в земеделието – гр. Варна. Кандидатстването за инвестиции по Нитратната директива чрез мярка 121 от ПРСР също дава възможност за изплащане до края на годината на 75% от субсидията, дадена за закупуване, реализация и монтаж на техника, свързана с опазването на водите от нитратни замърсявания. През 2010 г. производителите на биомед са били подпомогнати с 11 евро на пчелно семейство, уточни още зооинж. Зарев.

Понастоящем за биологично земеделие в България се използват над 1 млн.700 хил. дка, т.е. близо 4% от обработваемите земеделски площи, сочи проучване на аграрното ведомство. Производството на биопродукти се увеличава постоянно. Търсени са както плодове, зеленчуци, месо и мед, така и диви билки, гъби и горски плодове.

Пчеларството е сред секторите, които имат доминантна роля още от ранните години на биоземеделието в България. Според данните, над 90% от произвежданата понастоящем сертифицирана биологична продукция у нас се изнася главно за западноевропейски страни, САЩ и Канада. Най-големите биоземеделски площи се намират в Италия, Испания, Германия, Великобритания и Испания, което е около 2/3 от общите площи за ЕС.

Посетителите на първото по рода си изложение за производство на биологични продукти могат да видят и закупят зеленчуци, билкови и пчелни продукти, хранителни добавки, медицинска и биокозметика и др.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.