1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пастир е арестуван като обвиняем за причиняване на огромния пожар над Кресненското дефиле

Пастир е арестуван като обвиняем за причиняване на огромния пожар над Кресненското дефиле

Унищожена е над 15 хиляди декара гора

Тридесетгодишен говедар от Симитли бе арестуван и привлечен като обвиняем за причиняване на огромния пожар над Кресненското дефиле, пише dir.bg. Борбата с големия горски пожар в Кресненското дефиле продължи шест дни. На терен работиха пожарникари, горски, военни и доброволци от цялата страна.

Унищожена е над 15 хиляди декара гора. 15 милиона лева ще бъдат необходими за ново залесяване. 50 години ще трябват, за да израсне.

Говедарят Костадин Митев извел 70 животни на паша миналия четвъртък край водоем над село Мечкул. Запалил цигара, но животните се разбягали и той ги подгонил. В бързината хвърлил в тревата недопушената си цигара. Когато след броени минути обърнал поглед назад, видял, че пламнали треви и храсти. Втурнал се да гаси огъня с горната си дреха, която била изпепелена от стихията.

Самият той получил обгаряне по краката и разбрал, че сам не може да се справи. Тогава звъннал на кмета на село Брежани и подал сигнал за пожара, но не казал, че той го е причинил.

Според информации в медиите, пастирът работел за екоорганизацията "Фонд за дивата флора и фауна".

"Наехме го през март да се грижи за стадо от рядката порода късорого родопско говедо. Учудих се, че той е автор на пожара. Първо каза, че няма нищо общо, но след това го разпитваха в полицията и там е признал.

Аз самият не знам къде е истината, давахме му нормална заплата за тази работа, живееше в постройка към обора със жена си", казва Емилиян Стойнов, ръководител на екоорганзацията.

Пожарът вече е потушен. Извършителят на престъплението е установен и задържан.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.