1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пътническите кораби плават само до Никопол заради критично ниското ниво на река Дунав

Пътническите кораби плават само до Никопол заради критично ниското ниво на река Дунав

Официално са регистрирани 25 критични участъка

Заради критично ниското ниво на река Дунав пътническите кораби плават само до Никопол, съобщи пред БТА директорът на агенцията за "Проучване и поддържане на река Дунав" в Русе Георги Георгиев.

Корабите не пътуват надолу по реката - към Русе и Силистра, заради опасност от засядане. Наскоро украински пътнически кораб е заседнал в плитчините два пъти. По думите на Георгиев обстановката по реката остава тежка.

Официално са регистрирани 25 критични участъка. Най-сериозно е положението край Белене, където в разстояние на 15 км има три прага, а също при Батин и Вардим. Дълбочините са в рамките на 1,40-1,50 метра. Там могат да преминават само празни кораби, както и плавателни съдове, които газят до тази дълбочина.

"Предвижда се в началото на следващата седмица дълбачката да работи в района на Батин, където ще се опитаме да пробием един от праговете. Ако това се окаже удачно, ще я качим и при Вардим. Колегите ни от Румъния пък ще работят за удълбочаването край Белене", обясни Георгиев.

В момента машината прочиства дока на корабостроителницата, за да бъде спуснат на вода хидрографският кораб "Вит", който е влязъл за ремонт.

При Русе днес водните стоежи са 24 см спрямо условната кота "нула". Прогнозата за следващите два дни е нивото да се покачи незначително с 4 см.

Втората половина от септември се очертава да бъде топла и суха. Необходими са валежи най-вече в Сърбия. Там притоците са малки, пълнят се бързо, като могат да вкарат вода в Дунав, обясни Георгиев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.