1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Печалбата от защитени птици в Европа стига до 10 000 евро за екземпляр

Печалбата от защитени птици в Европа стига до 10 000 евро за екземпляр

Пазарите на такива птици са базирани в интернет

Печалба от продажба на защитени видове птици в България почти няма, но в Европа за подобни екземпляри, в зависимост от уникалност им, печалбата може да стигне до 10 000 евро. Това каза за агенция „Фокус” Лазар Петрунов, началник отдел биологично разнообразие и защитени територии в РИОСВ – София по повод намерените две мъртви и една жива птица от защитен вид при акция в кв. Лозенец.

Пазарите на такива птици са базирани в интернет като пренасянето на птиците става предимно с автомобили, обясни Петрунов. По думите му подобни действия водят до унищожаване на цели популации и подвидове, на местообитания и на отделни екземпляри от редки и защитени животни.

„Най-вероятно младата птица, която ние намерихме, е взета като яйце в някаква термочанта и е доизмътена в инкубатор. При този транспорт, примерно от Русия, откъдето предполагаме, че е птицата, трябва да бъдат взети поне 10 - 15 яйца. Процентът на ефективно оцеляващи яйца е много малък, защото яйцата са деликатни и вътре се разкъсват зародишни връзки. Затова е много опасен този вид контрабанда”, каза още Петрунов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.