1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Петролен разлив от тръба на "Шеврон" в Мексиканския залив

Петролен разлив от тръба на "Шеврон" в Мексиканския залив

Добив от около 15000 барела дневно е преустановен заради теча

Петролен разлив от тръба на "Шеврон" в Мексиканския залив принуди компанията да спре подаването на нефт по петролопроводната си мрежа под бреговете на Луизиана, предаде "Ройтерс". Говорител на фирмата е съобщил за агенцията, че петролопроводът "Сайпръс" също е бил спрян.

Добив от около 15000 барела дневно е преустановен заради теча, съобщава още "Шеврон". Очаква се производството да бъде частично възстановено до 24 часа. По данни на "Ройтерс" компанията е отказала да даде повече информация по случая.

Бреговата охрана на САЩ и Службата за координиране на петролни разливи в Луизиана не са били уведомени за разлива. Според корпоративния уебсайт на "Шеврон" компанията има две нефтени платформи в района. Аварията е в плитки води, на около 40 мили източно от Венис, Луизиана. На мястото се добива петрол, природен газ и сяра.

Според "Шеврон" течът е от тръба с диаметър 10 инча, която пренася суров петрол от сондаж под морското дъно до нефтената платформа. Петролопроводът "Сайпръс" също е спрян от експлоатация, тъй като в момента се захранва със суровина единствено от изключената заради теча преносна мрежа.

Миналата година Мексиканският залив претърпя най-мащабния морски разлив на петрол в историята на САЩ. Тогава над 4 милиона барела суров петрол от находището Макондо, експлоатирано от ВР, се изляха край бреговете на Луизиана.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.