1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Петролният разлив в Мексиканския залив може да е причина за мъртвите делфини

Петролният разлив в Мексиканския залив може да е причина за мъртвите делфини

Учените се опасяват, че отделените при катастрофата токсини може да са засегнали морските бозайници по време на размножителния им период

Учените разследват причините за смъртта на близо 90 делфини в Мексиканския залив, пише „Гардиън”. Една от основните версии е, че за това е виновен петролният разлив, получен след експлозията на нефтената платформа на „Бритиш петролиум” „Дийпуотър Хорайзън” на 20 април 2010 г.

От началото на годината край бреговете на щатите Луизиана, Алабама, Мисисипи и Флорида бяха открити 87 делфини, съобщи Ким Амендола, говорителка на Националното управление на океанските и атмосферните изследвания на САЩ. Това е 12 пъти повече от обичайния брой засядания по това време на годината.

Петролната катастрофа, вследствие на която във водите на Мексиканския залив бяха изляти 4.9 милиона барела нефт, засегна най-тежко крайбрежните области. Учените се опасяват, че токсините, отделени при петролния разлив, може да са засегнали морските бозайници по време на размножителния им период, причинявайки голям брой помятания.

Въпреки това изследователите в лабораторията “Dauphin Island” в Алабама допускат, че делфините може да са станали жертва на кумулативните въздействия на петролния разлив, болест или внезапен прилив на изключително студена вода от Мисисипи. Всички тези фактори взети заедно вероятно са отслабили съпротивителните сили на животните.

„Петролният разлив е най-вероятната причина, но в действителност има и много други фактори. Става дума за кумулативния ефект от всички стресове, на които бе подложена популацията на делфините през последната година”, допълни Джордж Крозер.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.