1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пингвини жакет идват в София

Пингвини жакет идват в София

Новите обитатели се очакват след седмица

Осемте хумболтови пингвина, които от началото на март бяха сред обитателите на столичния зоопарк, си заминаха, съобщи пред БТА директорът на Зоологическата градина д-р Иван Иванов. На тяхно място ще пристигнат други от вида жакет.

Новите обитатели се очакват след седмица и ще бъдат настанени в клетката на хумболтовите. Идването им е част от програма за обмен, която се осъществява от зоопарка.  През това време помещението ще бъде дезинфекцирано и подготвено за новите си обитатели.

Жакет пингвините на вид се различават малко от хумболтовите. Те са по-високи с близо десет сантиметра, както и малко по-тежки, обясни Иван Иванов. Характерна за новият вид пингвини е човката им, която е по-изтънена от тази на хумболтовите, а и е с двойна окраска.

В зоопарка са подготвили място и за нов вид лемури. Характерните за остров Мадагаскар маймуни са дълги между 90 и 110 см, от които до 65 см е опашката им, а на тегло достигат до два килограма. Този рядък вид е с характерни черни кичури от ухо до ухо при мъжките и големи бели кичури - при женските. В менюто им за деня влизат главно плодове, които са над две трети от обичайната им храна, а останалото са цветя, листа, гъби, както и някои видове безгръбначни.

Другите нови обитатели, които се очакват в Столичния зоопарк, са белолики тамарини. Те ще са третите поред от този вид, който идва в зоопарка през тази година - до момента в зоологическата градина има памукови и лъвски тамарини. От белоликите тамарини се очакват десет екземпляра, които също ще пристигнат в София по линията на обмена между зоопарковете, обясни д-р Иванов. Той припомни, че ако при престоя си у нас някои от животните имат потомство, то остава в зоопарка-домакин.

От Столичния зоопарк очакват нови видове хищни птици от зоологическата градина в Баку, които ще обогатят наличните в момента 10 вида хищни птици - соколи, орли, лешояди. Птиците трябва да пристигнат до края на този месец.

За любителите на птиците има и друга изненада през летните месеци. От юни до есента в Столичния зоопарк ще пребивават 35 вида птици. Голяма част от тях са редки видове и са от различни европейски зоопаркове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.