1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пистите в ски зона Банско са законни

Пистите в ски зона Банско са законни

Това обявиха официално от фирмата концесионер „Юлен" АД

Незаконни писти в ски зона Банско няма. Това обявиха официално от фирмата концесионер на ски зоната „Юлен" АД, пише  Стандарт Нюз. Преди дни от коалиция „За да остане природа в България" поставиха под съмнение законноста на някои от пистите в курорта.

„В качеството ни на концесионер на ски зоната от „За да остане природа в България" ни обвиняват, че сме извършили драстични нарушения на територията на парк „Пирин". Многократно те извеждат едно или друго необосновано твърдение, което впоследствие се оказва неистина, но оставя в общественото мнение грешното впечатление, че „Юлен"АД е нарушител", заявяват от фирмата концесионер.

"Последният пример за вменяване на вина по казуса са няколкото обекта, за които т. нар. „зелени" твърдят, че сме изградили незаконно. Априори това е пълна лъжа, защото по същите сигнали на еколозите ДНСК вече извърши 9 проверки на територията на ски зона Банско, като в нито една от тях не бе констатирано нарушение" посочват още концесионерите. Те напомнят, че през годините над 50 дела, заведени от т.нар. „зелени" по всички инвестиционни намерения в цялата ски зона, бяха окончателно отхвърлени от Върховния административен съд.

"Ангажиран беше целият арсенал на държавата: прокуратура, икономическа полиция, регионални и централни органи на МОСВ, Комисия за защита на потребителите, а накрая и община Банско".

Обектите, за които се твърди че са в нарушение са: ски писта Плато 1, ски писта Шилигарник, ски писта Стражите, седалкова въжена линия Железен мост-Платото; ски влек Чалин валог.

„Всички обекти до един са предвидени от изменението на ТУП „Ски зона с център град Банско", осъществено и съгласувано с МОСВ за периода 2004-2005 г. Обектите, които са част от изменението на ТУП през 2005 г. са за сметка на други, които са отпаднали от плана през 2001 г. и се е запазил балансът на територията. За изменението на този план е извършена екологична оценка, която е влязла в сила, е становището на „Юлен".

Според тях, за да бъде изграден всеки един от тези обекти, той е бил съгласуван на три пъти с държавата в лицето на МОСВ. Също така за изграждането им МОСВ е осъществило предварителен, текущ и последващ контрол чрез съгласуване на план-извлечение първоначално, и чрез дирекцията на ПП „Пирин" – в хода на неговото осъществяване.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.