1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Планинските спасители ще доплащат 30 % от цената на екипировката си

Планинските спасители ще доплащат 30 % от цената на екипировката си

До 2010-а този процент е бил между 40 и 50 %

С решение на Управителния съвет на Планинската спасителна служба (ПСС), от тази година всеки спасител на Планинската спасителна служба ще заплаща 30 % от цената на екипировката си. До 2010-а този процент е бил между 40 и 50 %. Това каза доц. д-р Олег Чолаков, председател на Планинската спасителна служба при Българския червен кръст и член на националното ръководство на организацията, предаде Агенция "Фокус".

„Опитваме се да не правим компромиси в екипировката на планинските спасители. Условията в планината са изключително тежки и сурови. Всяка година закупуваме определено количество екипировка, която обаче не е достатъчна поради ограничения бюджет на Спасителната служба. До тази година спасителите доплащаха 40 – 50 % от цената на екипировката. Тази година новият Управителен съвет на ПСС прие  решение, с което този процент да се намали на 30 % ”, каза доц. Олег Чолаков.


По думите му - всеки сезон налага различно естество на оказваната помощ в планината. „Характерно за зимния сезон е, че започва ски спортът, особено по големите центрове в България. ПСС е готова във всеки един момент, когато някой търпи бедствие на пистата или извън нея, да окаже помощ”, допълни доц. Олег Чолаков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.