1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Плантация за култивирана бяла акация строят в Бургаско

Плантация за култивирана бяла акация строят в Бургаско

Немската компания „Лигнум Холдинг" ще инвестира 5 млн. лева за откриването й

Немската компания „Лигнум Холдинг" ще инвестира 5 млн. лева за откриването на плантация за отглеждане на култивирана бяла акация в Приморско. Компанията ще засади фиданки от редкия дървесен вид на площ от 1117 дка пустеещи терени в землището на село Ново Паничарево, като на всеки 10 дка ще има по 400 акации. Всяко дърво в плантацията ще бъде с уникален номер и паспорт. То ще се замерва на 12 месеца със специална техника. Височината му ще се проверява с лазер, а данните за здравето му ще се отчитат с джипиес система.

В първия етап от реализацията на проекта ще бъдат разкрити 30 работни места, като всичките служители ще подпишат договор с немския холдинг. Предвижда се и създаването на учебен център в селото, където персоналът ще получава допълнителна квалификация, съобщиха от пресцентъра на община Приморско. Кметът на Приморско Лиляна Димова планира плантацията да се превърне и добра туристическа атракция, като плюсовете от инвестицията ще се измерват не само с облагородяването на пустеещи земи, но и с разкриването на нови работни места в условията на криза.

Икономическите резултати при експлоатацията на насаждения от този дървесен вид са сходни с тези на тропическата тикова дървесина, която е една от най-ценните и търсени суровини в мебелната промишленост.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.