1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. По 20 000 евро годишно ще внасяме за борба с климатичните промени

По 20 000 евро годишно ще внасяме за борба с климатичните промени

Снимка:

България ще направи първата си вноска през 2011 г.

Това заяви премиерът Бойко Борисов след приключване на втората сесия на Европейския съвет в Брюксел, информираха от правителствения пресцентър. Лидерите на общността се договориха да финансират със 7,2 млрд. еврофонда, от който най-бедните страни ще харчат за компенсиране на последствията от климатичните промени през следващите 3 г.

България ще направи първата си вноска през 2011 г., тъй като бюджетът за следващата година е вече приет от Народното събрание. „Сумата е символична на фона на седемте милиарда евро, какъвто е общият принос на Европейския съюз към климатичните мерки за държавите с развиваща се икономика, но това е нашият начин да покажем, че сме солидарни и, че участваме активно, като партньори, в процесите, които се случват в глобален план”, уточни министър-председателят. Според него, той е успял да убеди участниците в заседанието в необходимостта от гаранции за България за бързото влизане на страната ни в Еврозоната и усвояването на срествата по европейските фондове.

Британският премиер Гордън Браун и Канцлерът на Германия Ангела Меркел са поздравили лично г-н Борисов за решението, въпреки трудните условия, в които се намира страната ни, тя да участва с годишна вноска по климатичните фондове. Министър-председателят изрази увереност, че след 2011 г. България би могла да увеличи сумата, която отделя, ако икономическите и финансови условия на страната се подобрят.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.