1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. По 30 лв. за календарната година ще плащат хората, за да получат разрешение да събират гъби

По 30 лв. за календарната година ще плащат хората, за да получат разрешение да събират гъби

Земеделският министър Иван Станков подписа заповед, с която определя цените за събиране на продукти от държавните и общинските гори

По 30 лв. за календарната година ще плащат хората, за да получат разрешение да събират гъби, горски плодове, ароматни и лечебни растения от горски територии, дадени за управление на държавните предприятия или ако са общинска собственост. 300 лв. е тя за фирмите. Земеделският министър Иван Станков подписа заповед, с която определя цените за събиране на гъби, охлюви, жаби, шишарки и други продукти от държавните и общинските гори.

Таксата за улов на жаби е 40 стотинки за килограм. Наполовина е цената за събиране на охлюви, а за раците е 50 ст. Държавата иска пари от хората дори за иглолистни шишарки. Таксата за тях е 15 ст. на килограм. Толкова е и за събиране на лишеи и мъхове, както и за необработени шушулки, плодове, съплодия, шишарчици, куполки и други широколистни видове, пише 24chasa.bg.

От гората може да се вземе и сухо сено за 10 ст./кг. В заповедта обаче изрично е упоменато, че цената не се отнася за сеното, оставено за подхранване на дивеча. Същото важи и за листниковия фураж. Ако не е от предназначения за дивеча, може да се вземе за 30 ст. на пространствен кубичен метър.

В заповедта на проф. Станков има и такса за прибрани от горите сурови пръчки - върбови, лескови. Тя е 20 ст. за брой. Отсега в заповедта на министъра са определени и таксите за коледните елхи. За високите до 1 метър се искат по 3 лв. на брой, между 1 и 2 м - 3,50 лв., а за над 2 метра - 3,50 лв. плюс надбавка от 3 лв. за всеки метър. От министерството на земеделието уточняват, че всички цени са без включен ДДС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.