По 30 лв. за календарната година ще плащат хората, за да получат разрешение да събират гъби

Земеделският министър Иван Станков подписа заповед, с която определя цените за събиране на продукти от държавните и общинските гори

По 30 лв. за календарната година ще плащат хората, за да получат разрешение да събират гъби, горски плодове, ароматни и лечебни растения от горски територии, дадени за управление на държавните предприятия или ако са общинска собственост. 300 лв. е тя за фирмите. Земеделският министър Иван Станков подписа заповед, с която определя цените за събиране на гъби, охлюви, жаби, шишарки и други продукти от държавните и общинските гори.

Таксата за улов на жаби е 40 стотинки за килограм. Наполовина е цената за събиране на охлюви, а за раците е 50 ст. Държавата иска пари от хората дори за иглолистни шишарки. Таксата за тях е 15 ст. на килограм. Толкова е и за събиране на лишеи и мъхове, както и за необработени шушулки, плодове, съплодия, шишарчици, куполки и други широколистни видове, пише 24chasa.bg.

От гората може да се вземе и сухо сено за 10 ст./кг. В заповедта обаче изрично е упоменато, че цената не се отнася за сеното, оставено за подхранване на дивеча. Същото важи и за листниковия фураж. Ако не е от предназначения за дивеча, може да се вземе за 30 ст. на пространствен кубичен метър.

В заповедта на проф. Станков има и такса за прибрани от горите сурови пръчки - върбови, лескови. Тя е 20 ст. за брой. Отсега в заповедта на министъра са определени и таксите за коледните елхи. За високите до 1 метър се искат по 3 лв. на брой, между 1 и 2 м - 3,50 лв., а за над 2 метра - 3,50 лв. плюс надбавка от 3 лв. за всеки метър. От министерството на земеделието уточняват, че всички цени са без включен ДДС.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.