1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Почти 20% от световната електроенергия може да идва от вятър до 2030 г.

Почти 20% от световната електроенергия може да идва от вятър до 2030 г.

През миналата 2013 г. инсталираните нови вятърни мощности достигнаха 318 гигавата

Вятърната енергия може да достигне до 2000 гигавата до 2030 г. и да предоставя 17-19% от световното потребление на електроенергия, като в същото време е създала повече от 2 милиона нови работни места и е намалила въглеродните емисии с повече от 3 млрд. тона на година. До 2050 г. 25-30% от световната електроенергия може да бъде доставена от вятър. Това показва доклад на Световният съвет за вятърна енергия (GWEC) и „Грийнпийс“. Те представиха тазгодишното издание на световната прогноза за вятърна енергия в Пекин на 21 октомври, информираха от „Грийнпийс-България“.

Енергийният сектор е отговорен за повече от 40% от всички емисии CO2, отделени при горенето на изкопаеми горива, и за около 25% от всички емисии парникови газове. Леснотата и скоростта, с които вятърните централи могат да достигнат повече пазари, правят вятърната енергия идеалната технология, която ще намали емисиите до нива, които са необходими, за да може глобалната температура да не се увеличи с повече от 2 градуса от прединдустриални нива.

„До 2020 г. вятърната енергия може да спести повече от 1 млрд. тона въглероден диоксид отделен всяка година от горенето на изкопаеми горива – количество равно на емисиите от Германия и Италия взети заедно“, твърди Свен Таске, енергиен експерт в „Грийнпийс“, „Политиците трябва да предоставят икономически стимули и да демонстрират лидерство, ако искат да достигнат заслужаващо доверието международно споразумение за климата по време на Срещата на върха следващата година в Париж“.

На световно ниво през миналата 2013 г. инсталираните нови вятърни мощности достигнаха 318 гигавата и се очаква секторът да се увеличи с още 45 гигавата през 2014 г.


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.