1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Почти 6000 защитени птици са загинали за 10 години от натравяне в Испания

Почти 6000 защитени птици са загинали за 10 години от натравяне в Испания

Стотици хиляди са жертвите в световен мащаб на продукти, използвани от хората

2 355 червени и черни кани, 2 146 белоглави лешояда, 638 черни лешояда, 348 египетски лешояда, 114 испански царски орли и 40 брадати лешояда са били намерени отровени в Испания между 2000 и 2010 г., по данни на Министерството на земеделието, храните и околната среда в Испания. Всички тези птици са застрашени видове и са под закрилата на европейското законодателство, съобщават от БДЗП.

Всяка година по целия свят стотици хиляди птици стават жертви на продукти, използвани от хората като: селскостопанските пестициди, отровните примамки, употребяваното олово за лов и риболов и ветеринарните медикаменти, като диклофенак, които са токсични за птиците. Когато не ги убиват, тези вещества често имат неблагоприятен ефект върху репродуктивната система на възрастните птици, което застрашава оцеляването на уязвимите птичи популации и видове.
 
Все пак, опитът показва, че е възможно да се сведе до минимум и да се предотврати рискът от отравяне, без да се влагат много усилия и разходи, стига да се следват препоръките на експертите. Партньорските организации от БърдЛайф са много активни по въпроса, включително БърдЛайф Испания (SEO/BirdLife) и Кралското дружество за защита на птиците (RSPB).   
В Испания отравянето на птици е причинено главно от поставянето на отровни примамки, предназначени за убиване на хищници и гризачи. Много от тези отрови са силни и опасни не само за птиците, но и за дивата природа като цяло. Ветеринарната употреба на диклофенак също става все по-голям проблем в страната. Медикаментът се използва при лечението на едър рогат добитък и е изключително токсичен за някои видове птици, особено за лешоядите и орлите. Препаратът, довел до унищожаването на 99% от популациите на лешоядите в Индия, Пакистан и Непал, все още свободно се изписва при лечението на животни в Испания, където обитава ключова част от популациите на орли и лешояди в Европа.  

За да се спре екологична катастрофа не само в Испания, но и в Европа като цяло, партньорите от БърдЛайф провеждат кампания за забрана на ветеринарно-медицинската употреба на диклофенак в Европа. Всеки може да се присъедини към петицията тук

От две години RSPB събира информация от много експерти от цял свят, която се използва за създаването на препоръки, насочени към предотвратяването минимизирането и където е възможно – на премахването на причините, водещи до отравяния на птиците.

В България употребата на Диклофенак не е лицензирана, но друг много опасен препарат – Кетопрофен, свободно се използва във ветеринарно-медицинската практика в страната.

Заради опасността, която носят за дивата природа и при наличието на безопасни алтернативи, медикаментите Диклофенак и Кетопрофен трябва незабавно да бъдат забранени за свободна ветеринарно-медицинска употреба.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.